
Intention to hold the Cabinet meeting (or part of it) in private – 23rd December 2019.

On the 23th December 2019, Cabinet are to consider a report on the St George's 
Business Zone Bid Submission and will be asked to consider details which will include 
information relating to the land valuation. 

The information contained within an appendix to the report will be commercially sensitive.

Therefore, it is the intention that part of the meeting will be held in private as it is likely 
that exempt information will be discussed as defined in the Local Government Act 1972:

Consideration of the information in public would give rise to the disclosure of exempt 
information as described in paragraph [3] of Part 1 of Schedule 12A of the Local 
Government Act 1972 –

 Information relating to the financial or business affairs of any particular 
person (including the authority holding that information).

Regulation 5 of The Local Authorities (Executive Arrangements) (Meetings and Access to 
Information) (England) Regulations 2012 requires the decision making body to publicise 
by notice the intention to hold the meeting (or part of it) in private, for at least 28 clear 
days in advance of the meeting. The notice must include a statement of the reasons for 
the meeting to be held in private. At least 5 clear days before the meeting in question, the 
decision making body must publish another notice of its intention to hold the meeting (or 
part of it) in private. This notice must also include a statement of the reasons for holding 
the meeting in private together with details of any representations received by the 
decision making body and a statement of its response to any such representations.

In the circumstances, it would be impracticable to comply with the requirement in 
Regulation 5 to publish the intention to hold part of the meeting in private 28 days in 
advance of the decision being made. It would be impracticable because:

Any delay to the decision being made could delay the bid which needs to be 
submitted to the Local Enterprise Partnership by the 3rd January 2020. 

Regulation 5(6)(a) of the 2012 Regulations states that where the date by which a 
meeting must be held makes compliance with this regulation impracticable, the meeting 
may only be held in private where the decision making body has obtained agreement 
from the Chair of the Overview and Scrutiny Committee that the matter is urgent and 
cannot reasonably be deferred.

The Chair of the Growth, Infrastructure and Resources Overview and Scrutiny Committee 
has, in this instance, confirmed that she is in agreement that the matter is urgent and 
therefore cannot be deferred. 


